Waar moet je op letten bij het kopen van een wiellader?

Ben je momenteel op zoek naar een knik gestuurde wiellader? Dan merk je wellicht dat het aanbod enorm groot is. Je bevindt jezelf in een markt met veel aanbieders en een wirwar van specificaties. Daarnaast zijn er vele soorten en maten wielladers beschikbaar. Weet je niet goed waar je moet beginnen? In dit artikel komen de belangrijkste afwegingen aan bod.

WERKOMGEVING

Het is in eerste instantie goed om te kijken naar de soort werk wat je met de shovel wilt gaan doen. Ga je bijvoorbeeld aan het werk in de infra of de tuin? Of zoek je juist een handige hulp rondom de boerderij of de manege om allerlei klussen te doen? De kleinere series wielladers met een gewicht van 1,4 tot en met 5 ton zijn daar namelijk vaak in opgesplitst. De bouwshovels hebben meer hefkracht, zwaardere hydraulische onderdelen en een langere wielbasis. De agri shovels hebben een hogere hefhoogte en een kortere wielbasis.

Dus heb je behoefte aan een hoge wendbaarheid voor het werken in- en rondom stallen of gebouwen? Dan is een agri shovel wat je nodig hebt. Schep je vooral zwaar materiaal zoals grind en zand? Dan is een bouwshovel de meest geschikte en stabiele keuze.

BIJPASSENDE GROOTTE

De juiste grootte van de wiellader is afhankelijk van de frequentie en het soort werk. Het is goed om hierbij te letten op de weergegeven “kiplast” met palletvorken of bak bij de specificaties van de wiellader. Deze geeft namelijk weer hoeveel de shovel nog kan tillen met de giek en palletvorken geheven tot een horizontale stand. Het is hier dus goed om na te denken over de werkzaamheden die de shovel gaat uitvoeren: bijvoorbeeld het tillen van een ronde baal van circa 500 kg op een andere baal, of het tillen van pakken stenen van circa 1200kg. En komt dit een enkele keer voor? Of regelmatig? Dan is overcapaciteit belangrijk.

Ook het bakvolume kan de keuze in de grootte van de wiellader bepalen, maar een bak is meestal in verschillende maten verkrijgbaar en afhankelijk van het te verplaatsen materiaal.

LIMIETEN

Het gewicht van een machine kan ook bepalend zijn voor de keuze. Denk maar aan de manier van transport van de shovel. Een shovel van 2400 kg mag nog net op een aanhanger naar de klus vervoert worden (met een trekgewicht van de auto van 3500kg). Of de roosters in de stal kunnen maar een maximum gewicht dragen. Dit telt ook zeker mee in uw keuze.

Afmetingen van de wiellader spelen een grote rol in de toegankelijkheid van het erf of werk, bijvoorbeeld bij wat oudere staldeuren, waardoor een lage doorrijdhoogte of smalle doorrijbreedte gewenst is. Een verlaagde uitvoering is dan een mogelijke optie. Fabrikanten leveren wielladers namelijk niet meer zonder cabine of veiligheidsdak. Een bij het werk passende hefhoogte is van groot belang, voor het kunnen laden van een aanhanger, kieper of voermengwagen.

VERMOGEN

Het vermogen is minder leidend bij de keuze voor een wiellader. Dit is vaak direct goed afgestemd op de capaciteit en grootte van een bepaald type machine. Het is natuurlijk belangrijk dat de shovel een goede duwkracht heeft om in de kuil of hoop grond efficiënt te scheppen. Soms is er de mogelijkheid voor een sterkere motor. Als de shovel veel uren gaat maken, is dat een slimme optie.

BANDEN

Wielladers zijn leverbaar op verschillende banden, bij de specificaties van de wiellader (zoals deze op de site vermeldt staan) is de meest smalle breedte van de shovel weergeven op de smalste banden. Bij normaal gebruik zijn bredere banden vaak de standaard, zodat de shovel stabieler is. Daarnaast zorgen brede banden voor meer grip en minder bodemdruk.

HYDRAULISCHE FUNCTIES

Extra hydraulische functies tot op de giek behoren tot de mogelijkheden. Deze zijn nodig om de werktuigen voor aan de wiellader te bedienen, zoals een (stenen)klem of voerdoseerbak. Eén extra functie is vaak al standaard, voor het bedienen van de hydraulische snelwissel.

TELESCOPISCHE WIELLADERS

Heb je interesse in een wiellader vanaf 3,5 ton? Misschien is een  telescopische wiellader dan interessant. Deze knik-gestuurde wielladers onderscheiden zich in hefbereik door de telescopische mast. Als je op zoek bent naar een hogere hef/storthoogte is dit zeer gunstig.

Door de knikbesturing zijn telescopische wielladers wendbaarder dan een verreiker en door de centrale zitplaats bieden ze beter zicht op de omgeving.

KIJKEN NAAR DE PRIJS?

Soms is de prijs het belangrijkst voor de uiteindelijke overweging, maar vergis je daarin niet. Een A-merk wiellader die een jarenlange probleemloze werking biedt, kan in totale kosten juist gunstiger uitkomen. De investering ligt dan hoger, maar de servicekosten liggen lager en de levensduur is langer. (Is een grote investering in één keer moeilijk op het moment? Dan is financial lease wellicht een oplossing.)

Schäffer behoort tot die A-merken, en biedt een compleet gamma aan wielladers, er is er altijd wel één passend bij jou behoefte. De wielladers van Schäffer zijn leverbaar vanaf een eigen gewicht van 1400 kg(mini shovels), passend door een deur. Het gamma loopt tot telescopische wielladers van wel 13 ton. Ze kenmerken zich door de vaak grote motorinhoud, hoge hefkracht en lange levensduur. Ook elektrische of extra lage shovels behoren tot het aanbod. Kijk gerust even verder op de site of neem contact met ons op!