Alternatieve financiering via renting
Zeker nu ondernemers in stijgende mate uitgedaagd worden door toegenomen complexiteit en hogere kosten, is het van cruciaal belang dat niet alleen hun machinepark betrouwbaar, economisch en duurzaam is, maar ook dat de financiering ervan maximaal aansluit bij het profiel van de onderneming.
Het financieren van een nieuwe (of tweedehands) machine met eigen middelen via een lening of via leasing zijn gekende financieringsvormen maar ook renting behoort tot de mogelijkheden!
Renting heeft een aantal gelijkenissen met leasing maar er zijn ook enkele verschillen die deze formule in een aantal gevallen extra interessant maakt.
Net als bij leasing betaal je bij renting maandelijks een bedrag aan een derde partij. Dit betekent dat in beide gevallen geen grote investering nodig is voor het “aanschaffen” van bijvoorbeeld een nieuwe wiellader. Bovendien dien je ook de BTW niet voor te financieren want die wordt in eerste instantie door de leasinggever betaald. Hierdoor heb je als ondernemer extra ruimte om de niet-geïnvesteerde middelen voor andere doeleinden te gebruiken.
Net als bij leasing (max. 15%) bevat het contract een aankoopoptie (min. 16% van de waarde).
Een groot verschil tussen beide formules zit in de boekhoudkundige verwerking. Aangezien renting in wezen een huurcontract is, dient het contract niet geactiveerd te worden in de boekhouding (off-balance). Dit heeft als voordeel dat er meer flexibiliteit is om het contract helemaal op maat te maken en er bijvoorbeeld contracten met een kortere looptijd mogelijk zijn (min. afschrijvingsperiode van 5 jaar voor leasing). Ook werken met (tijdelijke of eenmalige) verhoogde facturen om zo bijvoorbeeld met extra kosten het bedrijfsresultaat te drukken behoort tot de mogelijkheden. Ook het integreren van de overname van een oude machine in het contract kan interessant zijn. De overnameprijs kan dan bijvoorbeeld als eerste verhoogde betaling gelden en zo de maandelijkse kostprijs drukken.
Een bijkomend voordeel is dat een renting-contract de schuldgraad van de onderneming niet verhoogt, omdat de overeenkomst niet in de boekhouding komt. Aangezien de investering niet geregistreerd wordt als krediet in de centrale databank kredieten, is deze ook niet zichtbaar voor derde partijen en zal deze eventuele toekomstige kredietaanvragen niet negatief beïnvloeden.
Als huurder draag je bij renting wel het beheerrisico. In tegenstelling tot bij leasing moet je dus wel instaan voor verzekering, onderhoud e.d.
Op onze site kan je voor alle modellen een indicatief renting-tarief terugvinden voor de huurkoop van een standaarduitvoering. Neem gerust contact met ons voor meer info over deze formule of een voorstel op maat.
Let wel: elke aanvraag voor een renting-contract is onderhevig aan de goedkeuring van een kredietdossier.